Terasa WPC - ușor de întreținut
Lemnul plastifiat sau lemn pentru terasa wpc
Lemnul Plastifiat sau WPC (Wood Polymer Com posite) este un produs compozit inventat în Japonia (1976). În structura lui intră făină de lemn (peste 50%) şi deşeuri de mase plastice, amestecul fiind aditivat şi stabilizat împotriva radiaţiilor UV, a mucegaiurilor şi insectelor. Prin procedeul de extrudare se obţin profile rectangulare care pot fi folosite în primul rând pentru duşumele exterioare, montate pe șine din același material. 70% din producţia mondială anuală de WPC (peste 1.500.000 tone, respectiv circa 350 milioane de metri pătraţi), se folosește pentru, suprafeţe pietonale în grădini, pontoane, piste de joacă în parcuri şi stadioane etc. Datorită rezistenţei excepţionale la condiţiile atmosferice, prin îmbinarea profilelor extrudate din WPC se obţin de asemenea și panouri de gard, chioşcuri de grădină, băncuţe, mese, ghivece pentru plante ornamentale, mobilier urban.
Terasa wpc – Grija față de mediu
Acest material nu numai că provine din materiale reciclate, dar se şi pretează la reciclare integrală după folosire; poate fi introdus imediat în procesul de obţinere a unor noi profile, evitându-se poluarea secundară. Datorită compoziţiei sale şi faptului că nu este tratat suplimentar, WPC nu emană gaze toxice şi nu eliberează substanţe periculoase în mediu. Prin folosirea sa pe o perioadă îndelungată, se economiseşte lemnul, a cărui durată de utilizare e mult mai scurtă.
Argumente pro
- Rezistenţa mecanică la îndoire este de peste 3 ori mai ridicată decât cea a lemnului, la aceeaşi grosime. Prin faptul că profilele sunt colorate în masă, uzura mecanică nu afectează aspectul suprafeţei, cum se întâmplă la produsele laminate.
- Nu trebuie protejate prin vopsire sau lăcuire şi sunt garantate la acţiunea intemperiilor 5 ani, durata medie de viaţă depăşind însă 15 ani. Cu toate acestea, dacă se doreşte, WPC poate fi tratat special pentru a putea fi lăcuit sau vopsit în funcţie de dorinţa utilizatorului. Prin procedeele de tratare finală, profilele de WPC pot fi embosate cu diferite tipuri de furniruri sau şlefuite pentru a se apropia cât mai mult de aspectul lemnului natur.
- Prin expunere la temperaturi variate, profilele nu crapă și nu-şi modifică semnificativ dimensiunile, coeficientul de dilatare fiind apropiat de cel al aluminiului.
- Obiectele confecţionate din WPC rezistă foarte bine la umiditate, radiaţii ultraviolete, mucegaiuri, insecte.
- Nu se aprinde la o ţigară căzută accidental. La cerere, profilele de WPC pot fi ignifugate, crescându-li-se rezistenţa la flacără de câteva ori faţă de lemnul impregnat.
- Deoarece obiectele confecţionate din WPC nu au nevoie de niciun fel de întreţinere, se economisesc manopera şi costurile vopselurilor de protecţie.
- Nu se pătează, se spală cu detergent obişnuit sau chiar cu furtunul cu apă.
- Aderența este foarte bună, în special atunci când suprafața este prevăzută cu rizuri.
- Uneltele folosite pentru prelucrarea WPC sunt cele de tâmplărie: profilele pot fi uşor găurite sau frezate, debitate cu un simplu ferăstrău circular şi fixare cu holşuruburi.