Detalii tehnice parchet lemn masiv
O scurtă explicație
Pe piață sunt mai multe tipuri de parchet lemn masiv. Prin “tipuri” trebuie să înțelegem calitate, aspect și finisaj. Toate acestea sunt determinate de diferiți factori ca: tăierea, tratarea, depozitarea, vârsta și, cel mai important, soiul lemnului.
Mai jos puteți găsi câteva exemple:
Stejar (Quercus robur)
Aria de răspândire: Europa, Asia Mică și Africa de Nord.
Descriere:
Prezintă o culoare de la auriu deschis, luminos spre auriu închis- miere, dar poate varia pe longitudinea fibrei până la maron-auriu deschis. Are o textură uniformă, de o moderată asprime, este un lemn tare, greu, stabil dimensional.
Proprietăți prelucrare
Din punct de vedere tehnologic, stejarul se prelucrează şi se finisează bine. Datorita reacției cu fierul, este recomandată utilizarea cuielor galvanizate, în cazul în care montajul se realizează prin prindere în cuie.
Dacă montajul se realizează cu adeziv, este recomandat un adeziv de calitate, cu putere mare de fixare.
Poate fi colorat cu diverse baițuri sau poate fi lăcuit direct deoarece riscul de reacție chimică este minim.
Lemnul de stejar este tare, greu, dens şi cu contrageri mici. La uscare crapă şi de aceea este supus unor regimuri de uscare lentă.
Proprietati fizice:
Stejarul este un lemn tare, greu, cu încovoiere minimă și foarte rezistent la rupere, asprime moderată. Razele medulare sunt bine conturate, înalte, formând oglinzi mari pe secţiunea radială.
Greutate specifica: 0.68 (12% M.C.)
Greutate medie: 769 kg/m3 (12% M.C.)
Stabilitate dimensionala: 12.6% (verde: 6% M.C.)
Coeficient de elasticitate: 12,273 MPa
Duritate: 6049 N
Utilizari: lemnul de stejar se utilizeaza cu succes în industria mobilei, în construcții, în tâmplarie, pentru realizarea traverselor pentru căile ferate, a butoaielor pentru vin, în producția de parchet lemn masiv, uși și ferestre.

Frasin (Fraxinus)
Aria de răspândire: Europa
Descriere: prezintă o culoare alb-auriu luminos ce variază pe longitudinea fibrei până la galben pal spre maro deschis, maro-gri, maro închis. Textura uniformă, aspră, prezintă adesea fibre ondulate, care formează, mai ales
pe secţiunile longitudinale, desene foarte apreciate din punct de vedere estetic. Lemnul de frasin este dens, tare şi foarte elastic, prezentând contrageri mijloci.
Proprietati prelucrare
Din punct de vedere tehnologic, frasinul se prelucrează foarte ușor, este ușor de instalat atât prin metoda de prindere în cuie, cât și prin lipirea cu adeziv.
Proprietati fizice:
Lemnul de frasin este dens, tare şi foarte elastic, prezentând contrageri mijlocii. Se usucă greu, cu o tendinţă pronunţată de crăpare, motiv pentru care se aleg regimuri lente de uscare. Prezinta rezistență foarte bună la trafic, încovoiere minimă precum și rezistență la rupere.
Greutate specifica: 0.60 (12% M.C.)
Greutate medie: 673 kg/m3 (12% M.C.)
Stabilitate dimensională: 10.7% (Verde: 6% M.C.)
Coeficient de elasticitate: 11,977 MPa
Duritate: 5871 N
Utilizări: frasinul este foarte utilizat în industria mobilei la fabricarea furnirului, în productia de parchet, în tâmplărie sau pentru prelucrarea diferitelor elemente decorative.

