Obiectele din lemn cu intarsii sunt menționate din cele mai vechi timpuri. Cel mai vechi obiect menționat este din anul 2600 îH și a fost descoperit în orașul Ur, în Mesopotamia. Homer, în Odiseea, are un fragment în care Ulise spune despre patul Penelopei, făcut cu intarsii de aur, argint și fildeș. Și în Egiptul antic faraonii aveau obiecte din lemn cu incrustații din aur, argint sau alte esențe de lemn.
Arta intarsiei a ajuns în Europa prin partea de sud, Sicilia si Andalusia, venind din nordul Africii. Primele date despre acest meșteșug sunt din Sienna, Italia, unde exista mobilier cu intarsii în biserici încă din secolul al XI-lea. Perioada de avânt a acestei tehnici începe cu Renașterea italiana și are un maxim în secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, când a fost intens folosită pentru decorarea mobilelor și lemnului din Palatul Versailles si din alte palate renumite din Franta, Germania si Anglia.
Detalii tehnice parchet cu tehnica intarsiei
În trecut totul se lucra manual, de la decuparea lemnului, până la asamblare, șlefuire și lăcuire. Acum, cu aparatura modernă, totul a devenit mai simplu, iar când vine vorba de taieturi fine pentru modele de parchet, acestea se fac cu laserul.
Fiind o artă de mare finețe, care a avut mereu nevoie de meșteri pricepuți și talentați, dar și de timp pentru a realiza modelele migăloase, după 1900, intarsia a fost mult mai rar folosită și numai pentru obiecte scumpe, de lux. Tehnica modernă a permis o revigorare a acestei arte. Există tot felul de modele (șnururi, flori, păsări) care pot fi cumpărate gata făcute.